Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand

Themabijeenkomst: Samenwerken in de wijk

x
Dinsdag, Februari 21, 2017 19:30


Dinsdag 21 februari a.s. organiseert Regionetwerk Twente van de BPSW in Hengelo de themabijeenkomst ‘Samenwerken in de wijk’. Nicole Ketelaar van Saxion, onderzoeker en projectleider “Werken in de wijk”, volgt en onderzoekt al enkele jaren de ontwikkelingen rond de wijkteams in Twente, en vertelt ons daarover. Zie hieronder haar toelichting.

Interessant voor ons werkers in het veld is met name: wat betekenen de plaatselijke verschillen voor de professional op de werkvloer en voor de vak uitoefening?

Je bent van harte welkom!

Praktische informatie
Datun:    Dinsdag 21 februari a.s.
Tijd:      19.30 uur
Waar:    Wijkracht/Muziekschool, Deldenerstraat 20, Hengelo
Kosten: Een vrijwillige bijdrage

Parkeergelegenheid aan het Mitchamplein, ca. 100 meter rechts vanaf de Waterstaatskerk richting Delden.

Aanmelden
Omdat we het fijn vinden om te weten hoeveel gasten we kunnen begroeten, graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je van deze uitnodiging gebruik maakt.

Lezing 21 februari: Samenwerken in de wijk
dr. Nicole Ketelaar

Sociaal werk heeft vanaf het begin van de 20e eeuw een rijke traditie opgebouwd in Nederland: in benaderingswijzen en methodieken, als professie en in maatschappelijke betekenis. De kracht van sociaal werk wordt vanaf haar bestaan bepaald door het maatschappelijk nut dat zij heeft en dat op haar beurt is geënt op methodische kwaliteit, theoretische onderbouwing en maatschappelijk-ethische verantwoording.

Met alle veranderingen in de samenleving én de drie transities (Awbz naar Wmo, Participatiewet, Jeugdwet) die op 1 januari 2015 ingevoerd zijn, is de context van sociaal werk behoorlijk veranderd. Organisatorische keuzes hebben, of lijken een grote invloed te hebben op de inhoud van sociaal werk, waardoor de inhoud van sociaal werk en de handelingswijzen van sociaal werkers tussen gemeenten verschilt.

Tijdens de lezing zal een globaal overzicht worden gegeven van regionale en landelijke verschillen gebaseerd op praktijkgericht onderzoek vanuit Saxion. Vervolgens zal er aandacht worden besteed aan de ontwikkelingen binnen de regio Twente en projecten die momenteel in de regio lopen.

Het interactieve deel zal bestaan uit het centraal stellen van verschillende vraagstukken waar professionals binnen de wijkteams, regisseurs van gemeenten, WMO-consulenten momenteel mee bezig zijn. Vanuit verschillende perspectieven is het zinvol om hier met elkaar over in gesprek te gaan: vanuit de praktijk, vanuit onderzoek, en vanuit de opleiding, want betekenen de huidige vraagstukken voor de handelingswijzen van (toekomstige) professionals? Over welke competenties zouden zij vooral moeten beschikken?

Meer lezen over dit onderwerp:

· Albert Jan Kruiter, Femmianne Bredewold & Marcel Ham. (2016). Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt. Kroniek van een verandering. Vangennep, Amsterdam.
· Lilian Linders en Dana Feringa (2016). Over de kunst van het laten. Doe-het-zelf-zorg. Maatwerk Vakblad voor Professionals Sociaal werk.
· Ellen Oosterkamp, Bertus Benning en Ad Bergsma (2016). Eigen kracht en regie: bejegening versus oplossing. Sociaal Bestek, juni/juli
· Karin Sok (2016). Hoe benutten sociale wijkteams hun kennis, kunde en inzet? Burgerbetrokkenheid. Maatwerk Vakblad voor Professionals Sociaal werk, juni 2016

Terug