Social work great again (Column BPSW-directeur Lies Schilder)

Door: Lies Schilder (algemeen directeur BPSW)

Op vrijdag 20 januari 2017 kreeg de BPSW een verheugend bericht. De BPSW wordt door de internationale vereniging van sociaal werkers, de IFSW, met ‘great pleasure’ verwelkomd als nieuw lid. Dat plezier deel ik graag met u!

Great again
De BPSW is niet de enige nieuwkomer. In het bericht kunt u lezen dat de IFSW elk jaar groter wordt doordat steeds meer verenigingen van over de hele wereld zich aansluiten. Social work is een groeiend beroep. Great again zou ik zeggen, in elk geval voor de BPSW. Zij haalt hiermee de internationale banden die zij een tijdlang heeft verbroken, weer aan en draagt zo bij aan een ‘great profession’. In de woorden van de Secretary-General van de IFSW, Rory Truell: ‘International solidarity and joint action is what makes the social work profession visible and strong’. En het voelt ook ‘great’.

Truell of Trump
Met great again persifleer ik op een andere uitlating op 20 januari, toevallig ook van iemand met Tru als achternaam. Maar daarmee houdt de overeenkomst wel op. ‘America great again’ is de vlammende oproep van de nieuwe Amerikaanse president Trump in zijn inaugurele rede. Hij bepleit hiermee echter een precies tegenovergestelde beweging dan Truell doet. Waar Truell oproept tot internationale solidariteit, stelt Trump het nationale belang boven alles: ‘America first’.

Internationale solidariteit
Een patriottistisch geluid dat dit weekend ook in Europa was te horen uit de mond van de politieke leiders Wilders, le Pen en Petry. Deze naar binnen gekeerde oproepen staan haaks op de internationale missie van social work. Dat geldt ook voor de seksistische en discriminerende uitspraken waarop Trump regelmatig is betrapt. Gelukkig bleek dit weekend niet alleen zijn kracht maar ook de kracht van internationale solidariteit. Op zaterdag gingen over de hele wereld massa’s mensen de straat op om te demonstreren tegen dergelijke uitlatingen van Trump en werd er hartstochtelijk gepleit voor het hoog houden van mensenrechten. Great!

Intussen in Utrecht
Maar u wilt vast ook weten wat de BPSW op dit gebied concreet gaat doen. Veel is nog in ontwikkeling maar twee zaken kan ik al noemen. De eerste is dat de BPSW sinds 9 november 2016 een officieel netwerk internationalisering heeft. Dit is voortgevloeid uit een oproep om ondersteuning die ik eerder deed en waarop zo’n twintig mensen positief hebben gereageerd. Het is een gevarieerd gezelschap, afkomstig uit de praktijk, hogescholen en kennisinstituten. Een dankbaar resultaat!

BPSW netwerk internationalisering
Een aantal van hen is op 9 november bij elkaar gekomen, met een bestuurder van de BPSW en mij als directeur. We hebben in een inspirerend gesprek de verwachtingen over en weer verkend en afgesproken dat deze club a) een formeel BPSW netwerk internationalisering is en b) tenminste twee keer per jaar bij elkaar zal komen.

Versterken van het beroep social work
Dit netwerk internationalisering houdt zich bezig met zaken als kennisuitwisseling, consultatie, inspiratie, delen van informatie, ondernemen van bepaalde activiteiten, et cetera. Dit alles gericht op het internationaal versterken van het beroep social work. Als u wilt toetreden tot dit netwerk: geef een seintje!

IFSW European Conference
De tweede zaak die ik kan noemen is dat de BPSW in de persoon van bestuurslid Josien Hofs zal deelnemen aan de IFSW European Conference die van 28 tot 30 mei 2017 in Reykjavík wordt gehouden. Ook van andere leden vernam ik dat zij daarheen gaan. En ook dat is… great!

Reacties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.